GREENLAWNS HIGH SCHOOL TERMINAL EXAMINATION YEAR 2023- 2024

SUBJECT: ENGLISH II

TIME: 2 HOURS

CLASS: VIII

MARKS: 80

SECTION I MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

Choose the correct answers to the questions from the given options. [Do not copy the questions, write the correct answers only.]

[5]

- 1. Who is the youngest son of Sir Rowland?
- a. Oliver
- b. Orlando
- c. Jaques
- 2. What did Rosalind disguise herself as before going into the forest of Arden?
- a. a gallant boy
- b. a court fool
- c. a country maid
- 3. What was the reply Yudhishthira gave to the question 'What was fleeter than the wind'?
- a. a sorrow-stricken heart
- b. the mind
- c. the body
- 4. What is the figure of speech in the line, 'A thousand useless things happen day after day'?
- a. Simile
- b. Personification
- c. Repetition
- 5. From her father's perspective, how was Shanta's life?
- a. filled with amenities
- b. devoid of simple pleasures
- c. just like the other children of her age

SECTION II SHAKESPEARE

[25]

Read the extract given below and answer the following questions:

[13]

- I. Celia: If I had a thunderbolt in mine eye, I can tell who should down.
- 1. What is meant by 'I had a thunderbolt in mine eye, I can tell who should down'? What had Celia said earlier to support Orlando from participating in the wresting match? (4)

2. Why does Duke Frederick say 'No more, no more'? Who was instructed to carry Ch away?3. When the Duke comes to know that Orlando is the son of Sir Rowland, what is his a	(2)
towards Orlando? Why does he have that attitude? If Orlando has been from another pa	
how would the Duke behave?	(3)
4. What feelings are expressed by Rosalind for Orlando after the Duke's speech?	(4)
II. Orlando: Why, wither, Adam, wouldst thou have me go?	
Adam: No matter whither, so you come not here.	[12]
1. Explain the reasons due to which Adam advises Orlando to leave his house.	(3)
2. According to Orlando, what options are open for him after leaving his house?	(2)
3. Finally what does Orlando say that he would prefer?	(2)
4. What light does the scene throw on Adam's character. Describe what sort of a man v	
Adam.	(2)
5. What type of service is rendered in these times? How is it different from the service	
ancient times?	(3)
SECTION III	
PROSE	[20]
Read the extract given below and answer the following questions:	
III. The house in berlin had stood on a quiet street and alongside it there were a h	
of other big houses like his own.	[10]
1. What was Bruno's reaction and what came to his mind when he saw his new house first time?	for the (3)
2. What were the various rooms on the three floors of the new house?	(4)
4. How did Bruno feel about the new place when he closed his eyes?	(2)
5. What did Bruno suggest was the best thing to do after they had arrived to the new ho	ouse? (1)
IV. Unable to bear these thoughts and driven desperate by an overpowering thirst started out to look for his brothers and the pool.	t, he [10]
•	
 To whom is 'he' referring? What were the unbearable thoughts that came to 'his' mi On reaching the pool, in what state did 'he' see his brother? How did 'he' come to conclusion that there was some magical about what had occur Who warned 'him' when he descended into to pool and what was the warning given 	(2) rred? (3) ? (1)
5. Give meanings:a. vexed-b. blighted-	(1)

SECTION IV POETRY

[20]

Read the extract given below and answer the following questions:	
V. I wish I could see how the ocean is lashing.	[10]
 How does the poet feel awakened by the wind? Which are the feelings aroused in her What are the blades of grass and the trees doing? What does the poet mean by "The foam of its billows to whirlwinds of spray"? What is the figure of speech in the line given in the extract above. Name the poet. What is the rhyme scheme of the poem? Give meanings: billows- lashing- 	r? (2) (2) (1) (1) (1) (1)
VI. You are frightened and thinking 'I know not where we have come to.'	[10]
 Who are the characters being referred to as 'we'? Where are 'we' at this point? How is the place being described by the poet. What do the bearers do when they spotted the villians? How has the poet described the 'villians'? What is the figure of speech in the extract given above? Name the poet. 	(2) (2) (2) (2) (1) (1)
SECTION V RAPID READER	[10]
Read the extract given below and answer the following questions:	
VII. Shanta's mother smiled cynically. "Don't make false promises to the child"	
 What promise had Shanta's father made to her? With what thoughts did Venkat Rao walk into the office? Describe Venkat Rao's usual day at his office. How did Venkat Rao visualize Shanta after the manager asked him to stay? What were the manger's work timings? 	(1) (2) (3) (2) (2)